Al-Fatihah Untuk Nenek

14 June 2010 - 2 Rejab 1431

Inna lillah wa inna ilayhe rajeoon.
“We are from God, and we are returning to God

Semalam 14 Jun 2010 kita ikut ibu ke tadika. Walaupun cuti sekolah, di tadika ibu ada beberapa orang budak ‘daycare’ yang ibu kena jaga bersama Teacher Yuni. Biasanya kita tak ikut ibu tapi hari tu nak ikut pulak. Mungkin sebab semalamnya kami ke Cameron Highlands jadi ibu adalah bawak sayur-sayur dan buah-buah ke tadika, best. Lagipun hari ni ada 2 orang bibik kat rumah, tak best sebab nanti bibik tak bagi main kat luar. Kalau sorang tu, boleh la curi-curi main kat luar lagi. Yang satu bibik lagi tu bibik PakLong Rahah; mereka sekeluarga bercuti ke Terengganu, so bibik tu ditinggalkan dirumah kami untuk tolong jaga nenek.

Hari berjalan macam biasa, maghrib tu barulah ayah datang jemput kita dan ibu. Ibu baru selesai sembahyang tiba-tiba bibik call; bibik minta kami semua balik segera sebab nenek macam susah bernafas. Kami segera balik. Nasib baik tadika tu tak la jauh sangat dari rumah. Sampai rumah kita tengok nenek macam tercungap-cungap, dada nenek berombak-ombak. Ayah kata nak bawa nenek ke hospital. Tapi kami perlukan ambulan sebab nenek memang dah terlantar dan susah nak dibawa dengan kereta. Ibu dan ayah call satu hospital ke satu hospital dan akhirnya dapatlah hospital Kajang bersedia untuk hantar ambulans tapi dari klinik Hulu Langat.

Sebenarnya nenek dah duduk di rumah kita sejak bulan November 2009. Mula-mula tu nenek masih boleh berjalan tetapi dah tak ingat. Kadang-kadang nenek ingat nama kita dan ibu tapi selalunya lupa la, nama ayah pun nenek tak ingat. Tapi dah 4 bulan nenek terbaring sahaja. Banyak masa nenek tidur, kalau tak tidur pun nenek akan buka mata dan diam je.

Ayah pergi tunggu ambulans di luar, ibu dan bibik berdua tu mengaji, baca surah Yasin dan mengajar nenek mengucap. Tak lama kemudia ambulans pun sampai, ada beberapa jiran tolong angkat nenek naik ambulanuntuk dibawa ke hospital. Ayah ikut sekali naik ambulan tu. Kita, ibu & 2 bibik ikut naik kereta. Tapi kami lambat la sikit sebab nak kunci rumah semua. Dalam perjalanan ke hospital tu ayah dah call & bagitau yang nenek dah meninggal.

So hari ni adalah hari pengebumian nenek. Malam tadi Acu dah pun sampai dari Johor dalam pukul 2.15 pagi. Kami di hospital sampai pukul 12.30 pagi. Jenazah nenek di tempatkan di hospital atas nasihat ustazah yang akan menguruskannya nanti. Kami hantar kedua-dua bibik ke rumah paklong dan pulang ke rumah dalam pukul 3 pagi. Kita dah tidur, dah tak ingat waktu sebenar.

Pagi-pagi ibu bangunkan kita. Ayah entah kat mana? Kita, Ibu, Acu & UncleEdy ke hospital. Ibu & acu kena selesaikan urusan jenazah di hospital. Ayah rupanya ke rumah Paklong. Jenazah nenek akan dibawa ke rumah PakLong. Tak lama dihospital, Ayah & PakLong pun sampai. Urusan pengebumian nenek selesai ketika hampir waktu zohor. Kita sedih nenek dah takde...

Rasanya mungkin lama la blog ni nanti tak terupdate. Wassalam & Al-Fatihah untuk nenek.

---- 3 feb 2011
p/s: entries ini sehingga awal feb 2011 sebenarnya dimasukkan pada feb 2011
Labels: 0 comments | edit post

Cameron Highland

13 Jun 2010

Pada hari Sabtu 12 Jun 2010 kami sekeluarga singgah di rumah Atuk & Wan. Dalam sembang-sembang tu, MakSu ajak Ibu pergi Cameron Highland pada esoknya Ahad, 13 Jun 2010. Malam tu kita tidur rumah Atuk dengan MakSu & PakSu sementara Ibu & Ayah balik. Esok pagi-pagi Ibu & Ayah akan datang bawa kita, Maksu & PakSu ke Cameron Highland.

Ahad, 13 Jun 2010
Pukul 7 lebih sikit Ayah & Ibu sampai ke rumah Atuk. Kita baru je mandi pagi & sedang bertuala tunggu Ibu datang bawa baju. Semua bersiap dan kita semua terus jalan. Ikut rancangan, akan berhenti breakfast dimana-mana. PakSu drive kereta Ayah. Kita, Ibu & Maksu duduk belakang.

Pukul 8.30++ tiba di R&R Rawang. Berhenti untuk breakfast. Ramai juga orang. Orang dewasa makan mee lah, nasi lemak lah, bee hoon lah. Kita malas nak makan, belum berselera kut. Last-last kita makan ikan keli goreng setelah di provoke Ayah. Tapi kurang mengancam la ikan keli dia, dah tak rangup.










Gambar kami sedang breakfast di R&R Rawang sambil MakSu & PakSu menjalani terapi vitamin D secara percuma









Sambung perjalanan hingga R&R Tapah untuk mengisi petrol dan ke toilet. Terus naik ke atas dengan jalan yang berliku-liku. Kita nampak perkampungan orang asli, orang-orang asli dan hasil jualan mereka. Lupa nak mintak PakSu singgah kat gerai-gerai orang asli tu.









Lebih kurang 11:30 pagi kami tiba di destinasi pertama. Kedai tea & scones pertama di Ladang Bharat. Kami pun duduk berehat sekejap. Order teh medium pot (teko sederhana dengan 6 cawan) teh biasa je, dua set scones dan 2 sandwiches. Ibu kata harga semua RM46 lebih. Mahal betul padahal kat bawah tu daun teh free je. Jadi kami pun minum & makan la sambil menikmati pemandangan ladang teh disitu. Cuaca tak la sejuk sangat.

Ketika baru sampai. Rasa nak turun kat pokok-pokok teh tu, tapi ayah & ibu tak kasi







Makan-makan, minum-minum, sembang-sembang.





Ini le rupe scones. Harga satu set ni RM12, ada 2 scones tapi satu tu Ayah dah makan. MakSu sempat hantar mms kat MakLong bagi dia jealous sebab tak dapat ikut he he






Tengah-tengah kami makan scones tu, ada orang tegur... aii makan tu tak takut ke nanti gemuk? Kenal tak orang ni? He he ayah kata bukan nanti gemuk, sekarang pun dah gemuk! Ibu kata bagus la dia, tak sombong malahan peramah.







Perjalanan diteruskan lagi. Agak sesak maklumlah cuti sekolah. Kami singgah di Big Red Strawberry Farm, also known as Taman Agro Tourism Cameron Highlands. Taman ni nampaknya dimiliki oleh beberapa orang atau syarikat yang berbeza sebab susunannya nampak macamtu. Tempatnya mendaki bukit yang tinggi dan curam, nasib baik boleh drive-through. Walaupun namanya Strawberry Farm, kita datang sini beli cactus je. Kita tengok banyak kaktus yang comel-comel. Ibu pun beli utk bagi kat MakLong dan Acik. Kita pun pilih dan beli yang mana kita suka. Walaupun masa ni dah pukul 1.00 tengahari, tak terasa panas sangat kat sini. Apatah lagi sambil makan aiskrim strawberry yang 100% asli he he.


Kita, Ibu, MakSu (tak nampak) sedang pilih kaktus. PakSu pun nak pilih jugak he he










Ibu tengah pilih kaktus secara serious.









Yang ini Ibu kata kaktus tampal. Silap-silap tinggal pokok yang bawah je. Yang warna-warni tu boleh tanggal.








Tempat ni kami tak pergi, ambik gambar je. Geram tengok strawberry besar tu. Kalau boleh makan, satu kelas kita boleh kongsi sama-sama








Our next stop is Kea Farm. Actually kami stop kat sini sebab tak larat dengan jam untuk naik ke atas lagi. Kat sini banyak kedai jual produk Cameron Highland seperti sayur dan buah-buahan. Kedai cenderamata pun banyak.

Kat area gerai-gerai luar tu. Macam pasar je. Kat sini kita rasa madu dengan honeycombnya sekali, ayah yang beli.








Pemandangan Kea Farm dari restaurant dan rest areanya








Pilih keychain. Banyak yang cantik-cantik. Siapa nak??









Lepas selesai di Kea Farm, kami berpatah balik ke Brinchang. Sebelum sampai Brinchang tu kami singgah pulak di Cactus Point. Oh no... cactus lagi. Kita beli lagi 6 pokok kat situ.


Sebenarnya masa ni tengah kecek ibu untuk beli cactus lagi







Muka boring sebab mula-mula tu Ayah macam tak kasi beli cactus lagi sebab kita dan ibu dah beli 7 cactus. Last-last beli juga. Yang ayah tak tau sebenarnya kami dah beli 13 cactus. So hari tu kita & ibu beli 19 pokok cactus.




Ibu dengan hisbiscus gergasi










Lepas tu kami balik ke Brinchang untuk makan dan pergi ke pasar malam disitu (sorry takde gambar). Then terus bertolak balik. Kami singgah di Tanah Rata untuk sembahyang asar dan sebagai last stop di Cameron kami singgah lagi di tea shop berhampiran Ladang Bharat. Ini bukanlah tea shop yang tadi, lebih besar dan selesa. Disini kita akhirnya dapat bermain-main diladang teh. Tapi masa tu cuaca dah mula sejuk dan tanah di ladang tu licin mungkin disebabkan hujan sebelumnya.





Labels: 0 comments | edit post

Sandwich Agrotek Garden Resort

8 Jun 2010

Cerita kali ni bukanlah tentang sandwich yang ada dijual di Agrotek Garden Resort, sandwich yang ada jual dimana-mana ataupun apa-apa hidangan yang available di Agrotek Garden Resort tu. Bahkan ianya bukanlah sandwich yang ada roti dan inti sardin, telur, cheese, peanut butter etc tu.

Macam ni ceritanya. Hari Isnin tu Acu datang dengan Uncle Edy. Acu datang tengok nenek. So hari Selasa tu Ayah dan Ibu ajaklah Acu dan Uncle Edy makan kat Agrotek. Seperti biasa ramai orang takut dengan jalan yang gelap dan curam nak ke Agrotek tu. Dan macam biasa juga kami disambut dengan taburan bunga-bunga di pintu masuk. Acu & Uncle Edy terkejut tengok orang tu tabur-tabur bunga.










Kami pun order makanan, Ayah sorang je makan nasi semua yang lain order makanan western. Tengah kami makan tu tiba-tiba datang 3 orang lelaki ke meja kita. Sorang main gitar, sorang main gendang yang Ayah kata bongo dan sorang lagi main marakas. Semua alat muzik kecuali gitar nampak macam homemade je. Diorang jalan sambil main muzik intro yang kita rasa macam lagu Bujang Lapok dan berhenti di meja kita.

Mereka cakap nama kumpulan mereka "SANDWICH"!!!



















Mula-mula diorang nyanyi lagu Aspalaili adik Aspalela - Saiful Apek (Sebenarnya lagu Aspalela juga, diorang tukar je jadi Aspalaili). Best juga. Lepas lagu tu mereka bagi peluang kita pilih lagu untuk diorang nyanyikan. Acu suruh kita mintak lagu Aku Bukan Superman tu. Pun best juga. Abang yang main gitar tu bagitau kita secret pasal lagu tu he he....

video

Sebelum balik tu Ibu panggil lagi Sandwich ni. Ibu mintak lagu Akim Menatap Wajahmu, tapi diorang belum khatam la lagu tu. Lagu Bengang pun diorang belum khatam lagi. Last last nyanyi lagu Kris Dayanti je....
Labels: 0 comments | edit post